Ν.Ο.Κ. (συνέχεια)
Καλή χρονιά!
Α. Σε συνέχεια της προηγούμενης (19 Δεκ 2020) ανακοίνωσης, από τους συνολικά 97 ορισμούς/ παραγράφους του άρθρου 2 του Ν.Ο.Κ., δώστε έμφαση στους 30 πιο βασικούς, ήτοι:
1 (αίθριο), 3 (ακάλυπτος), 34 (κάλυψη), 67 (ποσοστό κάλυψης), 61 (περίγραμμα κτιρίου),
48 (οικοδομική γραμμή), 76 (ρυμοτομική γραμμή), 65 (πλάτος δρόμου), 70 (προκήπιο),
78 (στάθμη φυσικού εδάφους), 54 (οριστική στάθμη εδάφους), 46 (μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου), 90 (ύψος κτιρίου), 18 (δώμα), 30 (ιδεατό στερεό), 80 (στέγη), 91 (ύψος στέγης), 81 (σοφίτα), 87 (υπόγειο),
95 (χώρος κύριας χρήσης), 96 (χώρος βοηθητικής χρήσης), 25 (ελεύθερο ύψος χώρου),
5 (ανοικτός εξώστης), 6 (ημιυπαίθριος χώρος), 28 (εσωτερικός εξώστης/πατάρι), 38 (κλειστός εξώστης/έρκερ), 8 (αρχιτεκτονικές προεξοχές),
82 (συντελεστής δόμησης / σ.δ.), 83 (συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης / σ.ο.), 27 (επιτρεπόμενος όγκος).
Β. Από ‘κει και πέρα, από τα υπόλοιπα 46 άρθρα του Ν.Ο.Κ., επικεντρώστε την προσοχή στα παρακάτω 9: Άρθρο 3 (για τα Δ και δ που αναφέρονται στο άρθρο 14),
Άρθρο 11, παρ. 5 (τι προσμετράται στον σ.δ.), Άρθρο 11, παρ. 6 (τι δεν προσμετράται στον σ.δ. και ειδικά τα εδάφια α, γ, δ, ζ, θ i-ii-iii, ι, ια, ιδ, ιε, ιστ, ιζ και ιθ), Άρθρο 12 (κάλυψη), Άρθρο 13 (σ.ο.), Άρθρο 14 (τοποθέτηση κτιρίου, αποστάσεις/επαφές ως προς τα όρια του οικοπέδου), Άρθρο 15 (ύψος κτιρίου, αφετηρία μέτρησης ύψους, φυσικό και οριστικό έδαφος), Άρθρο 16 (προεξοχές στις όψεις), Άρθρο 17 (κατασκευές/φύτευση στον ακάλυπτο και ειδικά τα εδάφια 2α, 2β, 2γ, 2ε, 3α, 3β, 3γ και 6), Άρθρο 19 (κατασκευές πάνω από το κτίριο).
Γ. Για την υποβοήθηση της μελέτης των παραπάνω, αξιοποιείστε το «Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών» για τον Ν.Ο.Κ. που αναρτήθηκε στο e-class, Έγγραφα, κατάλογος «Διάγραμμα Δόμησης». Περιέχει χρήσιμες διευκρινίσεις και σχήματα/παραδείγματα.
Δ. ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ (σε θέμα πολυκατοικίας ή σχολείου προηγούμενου εξαμήνου)
Η άσκηση θα διενεργηθεί προοδευτικά στα υπόλοιπα μαθήματα.
Για το ξεκίνημά της, απαιτείται να αναρτηθεί αρχείο ppt με το θέμα (κατόψεις, τομές, όψεις και ενδεικτική εικόνα από μακέτα ή μοντέλο).
Κατόπιν, θα καταγράψουμε το Ε οικ (Εμβαδόν οικοπέδου), τον σ.δ. (από την εκφώνηση /αν δεν την έχουμε, θεωρούμε σ.δ. 1,5), το ποσοστό κάλυψης (από την εκφώνηση /αν δεν την έχουμε θεωρούμε 40%) και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (από την εκφώνηση /αν δεν την έχουμε θεωρούμε 15 μ.).
Σε κατάλληλα διαγράμματα (σύμφωνα με τα γνωστά υποδείγματα που έχουν αναρτηθεί στο e-class), θα διαστασιολογήσουμε τις κατόψεις (ορίζοντας με κατάλληλη σήμανση τα βασικά σχήματα των κλειστών χώρων κύριας χρήσης, των κλιμακοστασίων, των ημιυπαίθριων χώρων, των εξωστών). Θα υπολογίσουμε την επιφάνεια του περιγράμματος κτιρίου (δηλαδή την πραγματοποιούμενη κάλυψη), τις επιφάνειες δόμησης ανά όροφο, τους όγκους ανά όροφο, το πραγματοποιούμενο ύψος.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί η σχέση (‹ ή ›) των πραγματοποιούμενων μεγεθών της πρότασής μας με τα επιτρεπόμενα μεγέθη στο οικόπεδο της μελέτης.