Αγαπητοί Φοιτητές καλησπέρα,
Σας στέλνω τις περιλήψεις Θεμάτων διπλωματικών εργασιών που θα δώσω για το 2023.
Σας χαιρετώ,
Γ. Κυριακού.
ΠΡΟΣ: Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής.
Ενταύθα
ΘΕΜΑ: Θέματα Διπλωματικών Εργασιών για το 2023-24.
Κατάλογος προτεινόμενων θεμάτων Διπλωματικών Εργασιών για το 2023-24:
Θέμα 1 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Μικροκύματα - Ραντάρ
Θέμα : «Μελέτη Υποθαλάσσιου Κατανεμημένου Συστήματος Ραντάρ με Βάση Τεχνικές Τομογραφίας ”
“A Study of Underwater Distributed Radar System Based on Tomography Techniques”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Κ. Ζωηρός, Καθηγητής
Φ. Φαρμάκης, Αν. Καθηγητής
Περίληψη:
Η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων τηλεχειριζόμενων οχημάτων (Drones) ακολουθεί αυτήν των εναέριων. Το ερώτημα που τίθεται εδώ αφορά την δυνατότητα χρήσης ενός σμήνους από αυτά για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων ναρκών ή άλλων αντικειμένων με την χρήση τεχνικών Ραντάρ. Η δυσκολία έγκειται στην μεγάλη εξασθένηση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο σχετικά αγώγιμο θαλάσσιο νερό, που επιτρέπει την πρακτική διάδοση για συχνότητες μέχρι μερικές δεκάδες MHz και για αποστάσεις μέχρι μερικές εκατοντάδες μέτρα. Σε αυτές τις συχνότητες το μήκος κύματος είναι πολύ μεγάλο, κάνοντας την υλοποίηση κατευθυντικών κεραιών πρακτικά αδύνατη, ειδικά όταν αυτή θα τοποθετείται σε ένα Drone. Η προσπάθεια εδώ προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός κατανεμημένου συστήματος ραντάρ, όπου οι κεραίες (κάθε μια τοποθετημένη σε άλλο Drone) δεν χρειάζεται να είναι κατευθυντικές, αρκεί να χρησιμοποιηθούν τεχνικές τομογραφίας για τον εντοπισμό του στόχου. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να εκπέμπει μια κεραία και να λαμβάνουν οι υπόλοιπες, ή να εκπέμπου πολλές και να λαμβάνει μία ή και πιο πολύπλοκοι συνδυασμοί. Ο Φοιτητής κατανοεί το θέμα και κάνει μια αριθμητική προσομοίωση σε επίπεδο συστήματος. Σχεδιάζονται οι κατάλληλες κεραίες και αναπτύσσεται αλγόριθμος αναπαραγωγής εικόνας παρόμοιος με τεχνικές τομογραφίας που μελετήθηκαν στο εργαστήριο. Αν ο χρόνος το επιτρέπει γίνονται απλές δοκιμές με χρήση λογισμικά οριζόμενου ράδιο (SDR)
Θέμα 2 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Μικροκύματα - Κεραίες.
Θέμα : «Σχεδιασμός Κεραίας Χοάνης Μιλιμετρικών Κυμάτων με Βάση Τεxνολογία Κυματοδηγού με Διάκενο - Ράχη»
“Design of Millimeter Waves Ridge-Gap Waveguide Horn Antenna”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Θ. Κάιφας, Επ. Καθηγητής
Γ. Δημητρακόπουλος, Αν. Καθηγητής
Περίληψη:
Οι κυματοδηγοί με ράχη είναι γνωστοί για το μεγάλο εύρος ζώνης λειτουργίας που παρέχουν και έχουν αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό αντίστοιχων κεραιών χοάνης. Η αύξηση του εύρους ζώνης οφείλεται στην μείωση της συχνότητας αποκοπής (κάτω όριο) που προσφέρει η μεταλλική ράχη. Η υπό ανάπτυξη 5η γενιά ασύρματων επικοινωνιών κάνει ευρεία χρήση μιλιμετρικών συχνοτήτων (π.χ. μεγαλύτερες των 30 GHz). Ένα κρίσιμο θέμα σε αυτές τις συχνότητες είναι οι απαράδεκτα υψηλές απώλειες τυχών χρησιμοποιούμενων διηλεκτρικών υλικών, τα οποία όμως προσφέρουν λύσεις τυπωμένων κυκλωμάτων χαμηλού κόστους. Αντίθετα, η χρήση μεταλλικών επιφανειών (π.χ. με επιμετάλλωση πλαστικών) που διαχωρίζονται με αέρα ελαχιστοποιεί τις απώλειες. Τα διάκενα διαχωρισμού μπορεί να δημιουργηθούν με τεχνικές μικρομηχανικής, ενώ η σχετική αύξηση των διαστάσεων λόγω αέρα είναι επιθυμητή λόγω του πολύ μικρού μήκους κύματος στις συχνότητες αυτές. Σκοπός λοιπόν εδώ είναι ο σχεδιασμός ευρυζωνικών κατευθυντικών κεραιών με χρήση ορθογωνικού κυματοδηγού με ράχη και κατά προτίμηση σε τοπολογία μικρού ύψους. Ο Φοιτητής αφού κατανοήσει το θέμα των κλασσικών κεραιών χοάνης, ενημερώνεται για τις πρόσφατες εξελίξεις στις μιλιμετρικές συχνότητες. Ακολουθεί ο προσεγγιστικός σχεδιασμός και η ρύθμιση των διαστάσεων με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικού προσομοιωτή. Αν υπάρχει χρόνος δοκιμάζεται η ανάπτυξη πρωτοτύπου.
Θέμα 3 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Σχεδιασμός Μικροκυματικών Κυκλωμάτων - Κεραίες.
Θέμα : “Σχεδιασμός Δικτύου Διαμόρφωσης Μεταγόμενων Δεσμών Τεxνολογίας Κυματοδηγού με Διάκενο – Ράχη για Συστοιχία Κεραιών Μιλιμετρικών Συχνοτήτων».
“Design of Ridge-Gap Waveguide Technology Beamforming Network for Millimeter Wave Antenna Arrays”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Μ. Χρυσομάλλης, Καθηγητής
Ν. Μητιανούδης, Αν. Καθηγητής.
Περίληψη:
Η αναγκαιότητα των δικτύων διαμόρφωσης δέσμης για συστοιχίες κεραιών στις μιλιμετρικές συχνότητες καθορίζεται από τις εξελίξεις στα ασύρματα συστήματα 5ης και της επερχόμενης 6ης γενιάς. Τα χαρακτηριστικά των κυματοδηγών και κεραιών με ράχη περιγράφονται ήδη στην περίληψη του ανωτέρω θέματος #2. Εδώ ουσιαστικά επιδιώκεται ο σχεδιασμός και ανάπτυξη των αντίστοιχων δικτυωμάτων τροφοδοσίας και διαμόρφωσης ακτινοβολούμενης δέσμης για δημιουργία συστοιχιών φάσης. Τα δικτυώματα που θα μελετηθούν ακολουθούν την τοπολογία του πίνακα Butler στην οποία υπάρχει εκτεταμένη εμπειρία στο εργαστήριο. Αρχικά ο Φοιτητής ενημερώνεται με βάση προηγούμενες διπλωματικές και προσπαθεί να κατανοήσει το θέμα από σχετικές δημοσιεύσεις και μεταπτυχιακές διατριβές και ιδιαίτερα αυτές από συνεργάτες του εργαστηρίου. Ακολουθεί ο προσεγγιστικός σχεδιασμός και η ρύθμιση των διαστάσεων με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικού προσομοιωτή. Αν υπάρχει χρόνος δοκιμάζεται η ανάπτυξη πρωτοτύπου.
Θέμα 4 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Μικροκύματα – Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Θέμα : "Μελέτη και Μοντελλοποίηση Επιδράσεων Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων σε Βιολογικά Κύτταρα κατά την Διάρκεια της Μίτωσης, με έμφαση στα Καρκινικά Κύτταρα"
“A Study of Electromagnetic Field Effects on Biological Cells during Mitosis, with Emphasis on Cancer Cells”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Θ. Σαρρής, Αν. Καθηγητής
Ι. Καραφυλλίδης, Καθηγητής.
Περίληψη:
Το κίνητρο για την εργασία αυτή προκύπτει από την μελέτη της ηλεκτρικής δραστηριότητας – λειτουργίας των κυττάρων. Παρατηρήθηκε αφενός ότι τα καρκινικά κύτταρα ουσιαστικά συμπεριφέρονται «άναρχα» χωρίς σκοπό παρά μόνο την αυτο-τροφοδοσία τους. Διαπιστώθηκε όμως σχετικά πρόσφατα ότι, αυτό το γεγονός οφείλεται στην αδυναμία επικοινωνίας των κυττάρων αυτών με τα υπόλοιπα γιατί για κάποιο λόγο έχασαν το δυναμικό αρνητικής πόλωσης στην κυτταρική μεμβράνη. Η απουσία πόλωσης αποκλείει την δημιουργία δυναμικού δράσης και συνεπώς την όποια επικοινωνίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσεται μια προσπάθεια με βάση τη λογική ανα-προγραμματισμού ή αποκατάστασης του δυναμικού ηλεκτρικής πόλωσης (reprogramming cancer cells). Σημειωτέον, ότι τα βλαστοκύτταρα επίσης δεν έχουν δυναμικό πόλωσης μεμβράνης και αποκτούν ανάλογα με το όργανο το οποίο αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν. Ένα δεύτερο θέμα που παρατηρήθηκε από μια ερευνητική ομάδα Ισραηλινών είναι η αλληλεπίδραση του ηλεκτρικού πεδίου και των κυττάρων στην διάρκεια της διαίρεσης (μίτωσης) τους. Κατά την μίτωση διασπάται η αλυσίδα του DNA σε μικροσωλήνες (micro-tubules), οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ηλεκτρικά δίπολα στα οποία ασκούνται δυνάμεις από την εφαρμογή εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου. Υπό ορισμένες συνθήκες οι δυνάμεις αυτές ωθούν τους μικροσωλήνες στο σημείο διαχωρισμού του κυττάρου και τους απαγορεύουν την όδευση προς τα δύο νέα κύτταρα για την δημιουργία νέων αλυσίδων DNA, οπότε το κύτταρο πεθαίνει (απόπτωση). Το εντυπωσιακό είναι ότι η συχνότητα και η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου καθορίζει την επίδραση σε ορισμένα μόνο κύτταρα. Βρέθηκε λοιπόν ότι συχνότητα 200 KHz έντασης 1 έως 3 V/cm δρά στα καρκινικά κύτταρα γλοιοβλαστώματος, ενώ τα 100 KHz έντασης 1 έως 3 V/cm δρά στα καρκινικά κύτταρα μελανώματος ή αδενοκαρκινώματος και αντίθετα οι δύο αυτές περιπτώσεις αφήνουν ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι φαινομενικά μικρές εντάσεις ηλεκτρικού πεδίου 1 έως 3 V/cm ή 100 έως 300 V/m) είναι πολύ μεγαλύτερες από το όριο του 0.1V/m που θέτει ο ICNIRP για το επαγόμενο πεδίο στο εσωτερικό του σώματος. Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η μελέτη των ανωτέρω φαινομένων μέσω ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης του κυττάρου υπό την επίδραση ηλεκτρικού πεδίου. Ο Φοιτητής ξεκινά από σχετικές διπλωματικές που εκπονήθηκαν στο εργαστήριο και τις σχετικές δημοσιεύσεις. Με βάση αυτά δημιουργείται το κατάλληλο μοντέλο κυττάρου και ακολουθούν οι προσομοιώσεις. Σε μια μελλοντική εξέλιξη της μεθόδου υπάρχει δυνατότητα δοκιμών σε συνεργασία με το ογκολογικό εργαστήριο της Ιατρικής του ΔΠΘ.
Θέμα 5 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Μικροκύματα - Κεραίες.
Θέμα: «Μελέτη και Καταστολή Παρεμβολών και Ανάδρασης σε Μικροκυματικό Δορυφορικό Αναμεταδότη.»
“Study and Cancelling of Interference and Feedback in a Microwave Satellite Transponder”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Μ. Χρυσομάλλης, Καθηγητής
Δ. Σαραφόπουλος, Αν. Καθηγητής.
Περίληψη:
Το κίνητρο για την εργασία αυτή προκύπτει από την συνεργασία του εργαστηρίου με τον Καθηγητή κ. Στέλιο Μερτίκα του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολείται με την μέτρηση του ύψους των δορυφόρων που η τροχιά τους περνά πάνω από την Κρήτη. Η τεχνική αυτή βασίζεται στη χρήση Ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR, synthetic aperture radar) τοποθετημένου στον δορυφόρο και ενός ενεργού αναμεταδότη (active transponder) σε μια κορυφή στην Κρήτη και ενός στην Γαύδο. Παρατηρήθηκε ότι όταν ο άξονας πομπού-δέκτη του αναμεταδότη είναι περίπου κάθετος στο επίγειο ίχνος της τροχιάς του δορυφόρου, τότε η λαμβανόμενη απόκριση από το SAR είναι συμμετρική και το ύψος υπολογίζεται με ακρίβεια. Αντίθετα, όταν ο άξονας αυτός είναι πλάγιος προς το ίχνος της τροχιάς, τότε παρατηρείται ασυμμετρία και οι υπολογισμοί του ύψους έχουν σημαντικό σφάλμα. Μια εκτίμηση είναι ότι η ασυμμετρία προέρχεται από παρεμβολή λόγω ανάκλασης σε παρακείμενα αντικείμενα, ενώ μια δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή είναι εγγενής λόγω του πλάγιου ίχνους της τροχιάς. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η διευκρίνηση του φαινομένου αυτού μέσω ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης. Ο Φοιτητής ξεκινά με την ενημέρωση επί των θεμάτων αυτών. Ακολουθεί η αναπαραγωγή των διαγραμμάτων ακτινοβολίας των χρησιμοποιούμενων κεραιών σφαιρικού παραβολικού κατόπτρου, μέσω προγραμματισμού των σχετικών εξισώσεων σε matlab. Στο επόμενο βήμα αναπαράγεται το διάγραμμα ακτινοβολίας της συνθετικής SAR συστοιχίας. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται μέσω ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης (χρονοβόρα και πολύπλοκη) για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στο τρίτο στάδιο, προσομοιώνεται η συνολική τοπολογία με μίμηση συγκεκριμένων τροχιών δορυφόρων. Τα αποτελέσματα μελετώνται μαζί με την ερευνητική ομάδα της Κρήτης στην προσπάθεια προσδιορισμού του αιτίου της ασυμμετρίας στην απόκριση.
Θέμα 6:
Γνωστικό Αντικείμενο : Μικροκύματα – Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Θέμα: «Σχεδιασμός Συστήματος Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) Χαμηλής Έντασης Μαγνητικού Πεδίου, με Βάση Λογισμικά Οριζόμενο Ράδιο (SDR)»
“ Design of a Low Intensity Magnetic Field Nuclear Magnetic Resonance System (NMR), Based on Software Defined Radio (SDR)”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Ι. Καραφυλλίδης, Καθηγητής.
Κ. Ζωηρός, Καθηγητής
Περίληψη:
Η τεχνική Ιατρικής απεικόνισης γνωστή ως «μαγνητική τομογραφία» στηρίζεται στον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό των πρωτονίων και ουσιαστικά του πυρήνα υδρογόνου. Δηλαδή, τα πρωτόνια συμπεριφέρονται ως μαγνητικά δίπολα και υπό την επίδραση DC εξωτερικού μαγνητικού πεδίου εκτελούν μεταπτωτική κίνηση με συντονισμό στην συχνότητα Larmor που προκύπτει ως 45MHz/Tesla. Οι πρακτικοί τομογράφοι εφαρμόζουν το ελάχιστο 1.5 Tesla, ενώ για βελτιωμένη ακρίβεια υπάρχουν στα 2.5 Tesla ή και 7 Tesla, ενώ έρευνα γίνεται ακόμα και στα 14 Tesla, με αντίστοιχες συχνότητες Larmor στα 67.5, 112.5, 315 και 630 MHz. Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει και η κβαντισμένη ιδιοστροφορμή των ηλεκτρονίων με συχνότητα Larmor που δίνεται ως 28GHz/Tesla και βρίσκει εφαρμογή στα μικροκύματα με τη χρήση φερριτών όπως το YIG. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες διαπιστώθηκε τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά ότι κβαντισμένη ιδιοστροφορμή και αντίστοιχη μαγνητική διπολική ροπή παρουσιάζουν και σύνθετες χημικές ενώσεις καθώς και βιολογικά μακρομόρια. Οι αντίστοιχες συνχόντητες Larmor είναι χαμηλά σε μερικές εκατοντάδες KHz μέχρι μερικά MHz, ενώ το απαιτούμενο μαγνητικό είναι στα δέκατα του Tesla (ενδεικτικά 0.1 Tesla για συντονισμό στα 2.25MHz). Σκοπός της διπλωματικής είναι ο σχεδιασμός μιας παρόμοιας διάταξης με χρήση του λογισμικά οριζόμενου ράδιο (SDR), που υπάρχει ήδη στο εργαστήριο ως πομποδέκτη. Παράλληλα θα μελετηθεί και θα σχεδιασθεί ένα κυλινδρικό πηνίο για την δημιουργία του απαιτούμενου DC μαγνητικού πεδίου, καθώς και των πηνίων για την εφαρμογή και την ανίχνευση των πεδίων ραδιοσυχνότητας. Τελικά, θα γίνουν μερικές απλές δοκιμές.
Θέμα 7 :
Γνωστικό Αντικείμενο : Ραντάρ - Μικροκύματα
"Μελέτη και Ανάπτυξη Μονάδας Ενεργού Παραπλάνησης Συστημάτων Αντί-Ραντάρ με Βάση Λογισμικά Οριζόμενο Ράδιο (SDR) ”
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Θ. Κάιφας, Επ. Καθηγητής
Γ. Δημητρακόπουλος, Αν. Καθηγητής
Περίληψη:
Το θέμα αυτό αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης διπλωματικής εργασίας που εκπονήθηκε στο εργαστήριο και αφορά μια μονάδα προστασίας συστημάτων ραντάρ. Συγκεκριμένα, η Αχίλλειος πτέρνα των ραντάρ είναι οι πύραυλοι αντι-ραντάρ που ακολουθούν «κλειδώνουν» στην ακτινοβολία του και το καταστρέφουν. Η χρήση μονάδων παραπλάνησης αποσκοπεί στην παροχή πολλαπλών παρόμοιων σημάτων στον πύραυλο αντι-ραντάρ ώστε να κλειδώνει σε ένα εικονικό σημείο όπου δεν υπάρχει καμία συσκευή. Η προηγούμενη διπλωματική μελέτησε το θέμα αυτό αλλά οι δοκιμές έγιναν σε ένα απλοϊκό επίπεδο με χρήση φορητών υπολογιστών για την οδήγηση τριών SDR (λογισμικά οριζόμενο ράδιο) που προσομοίωναν την διάταξη. Εδώ επιδιώκεται η εξέλιξη της τεχνικής με χρήση SDR που διαθέτουν ARM επεξεργαστή για αυτόνομη λειτουργία. Παράλληλα εδώ επιδιώκεται η αποθήκευση ενδεικτικών σημάτων του προστατευόμενου ραντάρ για την λειτουργία του παραπλανητή όταν το ραντάρ είναι κλειστό. Γενικώτερα, η διπλωματική αυτή προχωρά στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του παραπλανητή.
Θέμα 8 :
Γνωστικό Αντικείμενο :Κεραίες- Σχεδιασμός Μικροκυματικών Κυκλωμάτων
Θέμα : “Μελέτη Τυπωμένων Ευρυζωνικών Κεραιών Ραδιοσυχνοτήτων Τοποθετημένων σε δοχεία Ύδατος με αξιοποίηση οδευόντων Επιφανειακών Κυμάτων ”
“Study of printed wideband radiofrequency antennas, placed on water tanks, by exploiting travelling surface waves”.
Εξεταστική Επιτροπή
Γ. Κυριακού, Καθηγητής
Θ. Σαρρής, Αν. Καθηγητής
Φ. Φαρμάκης, Επ. Καθηγητής
Περίληψη:
Η ζώνη συχνοτήτων από 30MHz έως 300MHz βρίσκει κρίσιμες εφαρμογές στην άμυνα το Ναυτικό και την αεροναυτιλία. Στη ζώνη όμως αυτή το μήκος κύματος ελευθέρου χώρου είναι πολύ μεγάλο, αντίστοιχα 10m έως 1m. Το δυσκολώτερο όμως θέμα είναι ότι απαιτείται η ταυτόχρονη λειτουργία σε ολόκληρη τη ζώνη αυτή και μάλιστα με κατευθυντικές ιδιότητες. Συνεπώς απαιτούνται κατευθυντικές ευρυζωνικές συστοιχίες (εύρος ζώνης μιας δεκάδας ή 2.5 οκτάβες). Ενδεικτικά, μια μακροπεριοδική συστοιχία διπόλων μισού μήκους κύματος θα έχει πλάτος 5m και μήκος τουλάχιστον 4m (ουσιαστικά ένα σχήμα τραπεζίου με βάσεις 5m και 1m), γεγονός που οδηγεί σε πολύπολοκες κατασκευές που δύσκολα αναπτύσσονται και δύσκολα μετακινούνται. Η ιδέα αυτής της εργασίας είναι η τοποθέτηση της αντίστοιχης μακροπεριοδικής συστοιχίας στην επιφάνεια πλαστικών δοχείων απεσταγμένου ύδατος, με μικρό πάχος. Το νερό με διηλεκτρική σταθερά περίπου 80 μειώνει το μήκος κύματος κατά 9 φορές, αλλά παγιδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στο εσωτερικό του. Μια γνωστή μέθοδος «απόδρασης» του πεδίου από διηλεκτρικά σώματα είναι η διέγερση επιφανειακών (surface) ή διαρρεόντων (leaky) κυμάτων. Ειδικά τα επιφανειακά κύματα ακτινοβολούν όταν προσπίπτουν πλάγια σε διαχωριστικές επιφάνειες. Για το σκοπό αυτό το δοχείο θα έχει σχήμα τραπεζίου σύμμορφο με την μακροπεριοδική κεραία τυπωμένων διπόλων για την βέλτιστη δυνατή ακροπυροδοτική ακτινοβολία. Αρχικά, ο Φοιτητής θα εξοικειωθεί με τα επιφανειακά κύματα και τον σχεδιασμό τυπωμένων μακροπεριοδικών κεραιών. Ακολουθεί ένας προσεγγιστικός σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του μέσω ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης. Αν υπάρχει χρόνος δοκιμάζεται η ανάπτυξη πρωτοτύπου.
Με τιμή,
Καθηγητής Γεώργιος Κυριακού