Γειά σας παιδιά! Έχει αναρτηθεί στο eclass του Εργαστηρίου το αρχείο με τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσετε για την αναφορά του πρώτου εργαστηρίου (πεδίο "Έγγραφα", φάκελος "Μετρήσεις για τις τεχνικές αναφορές", αρχείο "Δεδομένα.Εργαστήριο 1.xls"). Υπενθυμίζεται πως κάθε ομάδα θα πρέπει να υποβάλει στο πεδίο "Εργασίες" του eclass του Εργαστηρίου ένα αρχείο .zip που θα περιέχει ένα αρχείο Excel με τα διαγράμματα και τους υπολογισμούς σας, και ένα αρχείο Word με τα αποτελέσματα και τα σχόλιά σας. Το αρχείο Word πρέπει επίσης να περιέχει και τα διαγράμματα, για να είναι ολοκληρωμένη η αναφορά (να μην ψάχνουμε σε διαφορετικά αρχεία, και να μπορούμε να εκτυπώσουμε αν χρειαστεί). Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 21/4.
Σε κάθε ομάδα έχει αντιστοιχηθεί ένα μέταλλο. Η υγρή μάζα των τριών δειγμάτων ήταν 2.722 ("Άγνωστο δείγμα 1"), 1.964 ("Άγνωστο δείγμα 2"), και 2.003 ("Άγνωστο δείγμα 3") γραμμάρια. Η υγρασία του υλικού ήταν 3% (επί υγρού βάρους), και η κανονικότητα του πυκνού νιτρικού οξέος ήταν 14.339
Ένα παράδειγμα υπολογισμού των στατιστικών παραμέτρων παλινδρόμησης, που ζητούνται στο ερώτημα 3 του εργαστηρίου, φαίνεται στο αρχείο "nonlinear regression.xlsx" (στο πεδίο "Έγγραφα" του e-class του εργαστηρίου). Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται κάποιες συγκεντρώσεις των προτύπων διαλυμάτων, και οι αντίστοιχες απορροφήσεις. Η καμπύλη αναφοράς εδώ είναι τριώνυμο. Θα επιλέξετε μια περιοχή 2 γραμμών και 3 στηλών (όπως αυτή που σημειώνεται με κίτρινο χρώμα), και θα δώσετε τον τύπο:
=LINEST(C2:C6,B2:B6^{1,2},TRUE,TRUE)
κλείνοντας την πληκτρολόγηση με Ctrl+Shift+Enter (με αυτόν τον τρόπο ορίζεται πίνακας στο Excel). Όπως φαίνεται στα κελιά με κίτρινο χρώμα, στην επάνω γραμμή υπολογίζονται οι τιμές των τριών σταθερών του πολυωνύμου, και στην κάτω γραμμή οι τυπικές τους αποκλίσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ψάξετε στο google για:
Excel nonlinear regression LINEST
Αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε τις τιμές του αρχείου με τις δικές σας. Προσπαθήστε το πάντως, είναι αρκετά χρήσιμη τεχνική.
Καλό μήνα!