Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης- Κοινωνικές Παρεμβάσεις

Χαραλαμπος Πουλοπουλος

Περιγραφή

Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να παρουσιάσει τις βασικές έννοιες και τα φαινόμενα που σχετίζονται με την σημερινή κοινωνικό-οικονομική κρίση, τις νέες πολιτικές που εφαρμόζονται και τις επιπτώσεις τους στους οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας. Το μάθημα ξεκινά από μια κριτική συζήτηση του ορισμού της οικονομικής κρίσης και των τρόπων με τους οποίους έχει επηρεάσει τις δομές της κοινωνίας ευρύτερα και της κοινωνικής πρόνοιας ειδικότερα. Θα γίνει λόγος για τις επιπτώσεις της κρίσης σε προσωπικό, οικογενειακό και ανθρωπιστικό επίπεδο με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού αλλά και στην στεγαστική κρίση.Θα αναλυθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο κοινοτικής ανάπτυξης και παρέμβασης με έμφαση στην αυτό-οργάνωση, στις νέες συλλογικότητες και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ενότητες

Θα γίνει αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως απόρροια της ανεργίας, της ύφεσης και της λιτότητας. Θα αναλυθούν οι επιπτώσεις με αναφορές σε επίπεδο σίτισης, στέγασης αλλά και επιλογών στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Αναφέρονται οι επιπτώσεις της κρίσης στέγασης σε διαφορετικούς πληθυσμούς στους οποίους περιλαμβάνονται οι μετανάστες, οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι εκδιδόμενες γυναίκες και οι νεόπτωχοι.

Αναλύονται οι επιπτώσεις της κρίσης στο πεδίο της ψυχικής υγείας του ευρύτερου πληθυσμού με ειδικές αναφορές στην αύξηση της κατάθλιψης αλλά και οι δυνατότητες παρέμβασης.

Αναφέρονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την αύξηση των νόμιμων εξαρτήσεων αλλά και των παράνομων εξαρτήσεων. Αναλύονται οι δυνατότητες και τα όρια των παρεμβάσεων.

Περιγράφονται κριτικά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην σωματική υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα στην αύξηση των περισταστικών ασθένειας παράλληλα με τη μείωση της φροντίδας.

Αναλύεται το φαινόμενο της παιδικής εγκατάλειψης και παραμέλησης των παιδιών σε σχέση με την σχολική διαρροή και τις επιπτώσεις στο βιωτικό και μορφωτικό τους επίπεδο.

Αναλύεται το φαινόμενο της ενδο-οικογενειακής βίας παράλληλα με την εγκατάλειψη των ασθενέστερων μελών της οικογένειας με ειδικές αναφορές σε περιπτώσεις σωματικής, ψυχικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

Περιγράφονται οι διάφορες μορφές βίας αλλά και οι τρόποι έκφρασης του κοινωνικού ρατσισμού από το λεκτικό επίπεδο έως την πλήρη περιθωριοποίηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Γίνεται αναφορά στους τρόπους περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ποινικοποίηση της υγείας και της διαφορετικότητας και στις μεθόδους αύξησης της κοινωνικής ανισότητας.

Γίνεται κριτική προσέγγιση στα αίτια της κρίσης με επαναπροσδιορισμό των αξιών, των στόχων και των μεθόδων και αξιοποίηση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτό-οργάνωσης.

Ημερολόγιο