Μοριακή Βιοτεχνολογία & Διατροφή
Ιωάννης Κουρκουτάς, Αλέξης Γαλάνης
Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές των βασικών αρχών που διέπουν την επιστήμη της Μοριακής Βιοτεχνολογίας και της Διατροφής. Ως τεχνολογία αιχμή, η Βιοτεχνολογία σήμερα εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων, ανάπτυξης της γεωργίας, παραγωγής νέων προϊόντων, βελτίωση της υγείας και προστασίας του καταναλωτή. Συνδυάζοντας γνώσεις Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Διατροφής, Μικροβιολογίας και Χημείας και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις προοπτικές και τις εφαρμογές των μοριακών τεχνικών, των ενζύμων και των μικροοργανισμών, το μάθημα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για ενός ευρύτερου φάσματος γνώσεων.
Το μάθημα Μοριακή Βιοτεχνολογία και Διατροφή αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή – Περιγραφή του μαθήματος.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Μεταβολικά σηματοδοτικά μονοπάτια στην υγεία και στις ασθένειες.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Ο ρόλος της εντερικής μικροχλωρίδας στον ενεργειακό μεταβολισμό και στις ασθένειες.
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Μεταγονιδιωματική και βιοπληροφορική στρατηγική ανάλυσης μικροβιακών αλληλεπιδράσεων.
ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Nutrigenomics: Γονίδια και διατροφή.
ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Μοριακή γεωργία (molecular farming).
ΕΝΟΤΗΤΑ 7: Προβιοτικά και Πρεβιοτικά Τρόφιμα (probiotics and prebiotics). H σημασία τους στη διατροφή.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα φυτών με βιολογικές δράσεις.
ΕΝΟΤΗΤΑ 9: Φαρμακευτικά τρόφιμα (nutraceuticals): Επιτεύγματα και μελλοντικές προσεγγίσεις.
ENOTHTA 10: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: Τεχνικές γενετικής τροποποίησης, εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων και κοινωνικά ζητήματα.
ΕΝΟΤΗΤΑ 11: Διατροφή και άσκηση.
Λιγότερα
Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές των βασικών αρχών που διέπουν την επιστήμη της Μοριακής Βιοτεχνολογίας και της Διατροφής. Ως τεχνολογία αιχμή, η Βιοτεχνολογία σήμερα εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων, ανάπτυξης της γεωργίας, παραγωγής νέων προϊόντων, βελτίωση της υγείας και προστασίας του καταναλωτή. Συνδυάζοντας γνώσεις Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Διατροφής, Μικροβιολογίας και Χημείας και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις προοπτικές και τις εφαρμογές των μοριακών τεχνικών, των ενζύμων και των μικροοργανισμών, το μάθημα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για ενός ευρύτερου φάσματος γνώσεων.
Το μάθημα Μοριακή Βιοτεχνολογία και Διατροφή αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή – Περιγραφή του μαθήματος.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Μεταβολικά σηματοδοτικά μονοπάτια στην υγεία και στις ασθένειες.
Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές των βασικών αρχών που διέπουν την επιστήμη της Μοριακής Βιοτεχνολογίας και της Διατροφής. Ως τεχνολογία αιχμή, η Βιοτεχνολογία σήμερα εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων, ανάπτυξης της γεωργίας, παραγωγής νέων προϊόντων, βελτίωση της υγείας και προστασίας του καταναλωτή. Συνδυάζοντας γνώσεις Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Διατροφής, Μικροβιολογίας και Χημείας και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις προοπτικές και τις εφαρμογές των μοριακών τεχνικών, των ενζύμων και των μικροοργανισμών, το μάθημα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για ενός ευρύτερου φάσματος γνώσεων.
Το μάθημα Μοριακή Βιοτεχνολογία και Διατροφή αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή – Περιγραφή του μαθήματος.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Μεταβολικά σηματοδοτικά μονοπάτια στην υγεία και στις ασθένειες.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -